کتاب های منتشره

  • اقتصاد سیاسی
  • موضوعات اجتماعی

جستجوی موضوعات منتشر شده

۱۳۹۶ اسفند ۱۲, شنبه

کابل، شهر آلوده و نفس گیر



نشریۀ زیار (نوشته از نیما)


هوا، صدا، آب و خاک از جمله آلودگی­های محیط زیستی­ست که زندگی باشنده­های کابل را در متن فاجعه قرار داده است. کوچه های تاریک و باریک این­شهر مخصوصاً در شب­های سرد زمستان چنان دود آلود و ملوث است که قدرت نفس­کشیدن را از آدم می گیرد، با هربار نفس کشیدن این­تنها اکسیجن نیست که تنفس می­شود، بلکه ده ها عنصر زهری دیگر از جمله ذرات سرب  نهفته در مواد سوخت وسایط نقلیه با هر نفس کشیدن وارد شش های ما می گردد. به همین دلیل است که مرگ و میر ناشی از هوای بد هر روز افزایش یافته و روزانه صد ها تن با مشکلات حاد تنفسی مواجه می گردند. علاوه بر آن تراکم نفوس یکی دیگر از عوامل آلودگی زیست محیطی شهر کابل می باشد که متاسفانه به دلیل فقر و بدبختی گسترده در ولایات کشور و تشدید جنگ های غیر عادلانه و ارتجاعی، هزاران تودۀ بیچاره و فقیر ما را وادار به اسکان در کمپ های فرسودۀ اطراف شهر کابل نموده است. نباید از یاد برد که فشار های ظالمانۀ دولت مرتجع پاکستان بر مهاجرین نیز افزون بر مشکل گردیده و روزانه ده ها خانواده ناگذیر به ترک پاکستان گردیده و چاره ای جزء سکونت در کمپ های اطراف کابل ندارند. 

به اساس گزارش نیویارک تایمز و تحقیق بانک انکشاف آسیایی میزان آلاینده­ها در فضای کابل از 350 مایکروگرام در مترمکعب که حد معتدل آن است به بیشتر از 1000 مایکروگرام در مترمکعب رسیده است که در سال جاری، 2287 تن از باشنده­های این شهر را به کام مرگ کشانده است. 

کابل، با بیشتر از 5 میلیون باشنده پر تراکم ترین نقطه افغانستان ا­ست. این شهر 22 ناحیه دارد و در هر کیلومتر مربع آن بطور اوسط 7907 تن زندگی می کند. بیش از 600 هزار واسطه نقلیه که تیل بی کیفیت میسوزاند نیز در این شهر تردد دارد. سوخت های غیرمعیاری مثل تیل بی کیفیت، تایر، زغال سنگ، چوب و استفاده از انرژی های فوسیلی در تسخین و صنعت همه اینها ممیزه های بارز آلود­گی هوا می­باشد.

در سال­های قبل برای مبارزه با آلود­گی هوا در کابل و شهرهای بزرگ، اداره­ای تحت عنوان محیط زیست ایجاد شد و مسوولیت ریاست این اداره را به مصطفی ظاهر نواسه ظاهر شاه سپردند. آقای ظاهر هم ریاست محیط زیست را برایش گاو شیری ساخت و تا دست اش توان داشت شیرش را دوشید. او باری برای این­که به­قول معروف «نام کشی» کند و در سرخط رسانه­ها قرار بگیرد اقدام به غرس چند نهال سوزنی برگ (ناجو) کرد که در تصفیه هوا کوچکترین نقشی ندارد. این اداره کوچکترین اقدام موثری برای تغییر وضعیت ناهنجار و به شدت بحرانی محیط زیست نکرده است.

با روی کار آمدن حکومت «وحدت ملی» هم در این زمینه کوچکترین کاری نشد. فضای سیاست زده این شهر در محراق توجه حاکمان محکوم این شهر بی­شتر نقش بست و مسایل به­اصطلاح ریز و خورد از اولویت­های این حکومت پس­پا زده شد. حتی در بودجه سال 1397 نیز برای ساخت تمام زیربنا ها، محیط زیست و صحت 166 میلیون دالر تخصیص داده اند و این درحالیست که تنها برای مصارف و امتیاز­های ارگ، سپیدار، شورای امنیت و اداره امور 200 میلیون دالر پیش­بینی کرده اند.
 کلام آخر اینکه در کنار نا امنی، فقر، بیکاری، مشکلات روانی و سیاست زدگی؛ آلودگی هوا نیز یکی از چالش های عمده در مقابل توده های بیچاره ای این شهر قرار دارد که روز و شب سرگردان در پشت لقمه­ای نان کنار جاده ها به کفاشی، بولانی فروشی، دکه داری و ده ها کسب این چنینی میپردازند و مثل همیشه قربانیان اصلی این مرگ تدریجی هم اینان خواهد بود و غرامت این وضعیت را هم همین طبقه خواهد پرداخت.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر